Online: 0 użytkownik(ów), 58 gość(ie)
  Nie jesteś zalogowany     UŻYTKOWNICY     PROFIL     OPD     PRYWATNE WIADOMOŚCI     LOGUJ    
Newsy
Nagłówki
Archiwum
Grupa Steam
Shoutbox Wywiady
Tutoriale
Forum / regulamin
Szukaj
Linki
Serwery Mapy
Programy
Zasoby
VERC Collective

source SDK

Strona dla początkujących mapperów zawierająca kurs i porady dotyczące tworzenia map do Counter Strike'a

grinder74.com - Polska Baza Map i Modów SP dla HL1 & HL2

AHA - Andrzej Hrycyk - Polskie mapy do Counter Strike

D.I.P.R.I.P.

 Wejdz na strone The BORG Collective

MAPOSFERA.ORG

NATURAL-SELECTION.PL

CSNation.pl

kzpl.kampno.pl

Bannerek serwisu beta

Forum > Modelowanie > Problem z kulą
 
> 1 <
Autor Wiadomość
JimJoy
[10] Użytkownik
Niemowa
      34007834
Dołączył: 09 Sierpnia 2011
Miasto: ...
Zawód: ...
Wiek: 27
 Wtorek, 09 Sie 11r, godz. 04:07     #34652   
Od kilku dni bawię się modelingiem i co łatwo wywnioskować niewiele mi wychodzi..

Natrafiłem dzisiaj na pewien problem

Próbowałem zmodyfikować stary , nudny model pokeballa



jednak po jakiejkolwiek edycji staje się on kanciasty



Jest jakaś możliwość przywrócenia mu smootha?
Gdyż po kompilacji dalej taki zostaje

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jeśli znacie rozwiązanie to podzielcie się nim
Nie ukrywam że chciałbym wiedzieć dlaczego nie mogę mu przywrócić dawnego wyglądu po dodaniu 2 pierścieni
Post edytowany: 4 razy, ostatnio Środa, 10 Sie 11r, godz. 03:52 przez JimJoy (--- temu)
wolf480
[10] Użytkownik
Ja wiem najlepiej !
        13217169
Dołączył: 04 Listopada 2009
Zawód: C++ coder
Wiek: 25
 Środa, 10 Sie 11r, godz. 16:02     #34656   
Nie znam się na tym, ale wygląda jakby obie kule były tak samo kanciaste, jednak oryginalna miała wygładzone przejścia między teksturami na poszczególnych trójkątach, a nowa ma twarde przejścia. Może z samą teksturą coś nie tak?
JimJoy
[10] Użytkownik
Niemowa
      34007834
Dołączył: 09 Sierpnia 2011
Miasto: ...
Zawód: ...
Wiek: 27
 Środa, 10 Sie 11r, godz. 21:34     #34657   
wolf480:
ale wygląda jakby obie kule były tak samo kanciaste, jednak oryginalna miała wygładzone przejścia między teksturami na poszczególnych trójkątach, a nowa ma twarde przejścia


Bo te kule są tak samo kanciaste a ta 1 jest wygładzona
Ja po prostu nie wiem jak uzyskać ten efekt
Myślałem że przy kompilowaniu to wyjdzie ale jak na razie mam kule w wersji LEGO

Kula robi się kanciasta zaraz po konwercie na editable poly albo dołączeniu torusa

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Postęp...
Po conwercie obu części na editable mesh przed łączeniem udało się zachować kształt...



... ale niestety tylko do kompilacji...



Pomóżcie proszę
Chce wiedzieć co robię źle żebym mógł więcej nie popełniać tego błędu
Post edytowany: 2 razy, ostatnio Czwartek, 11 Sie 11r, godz. 06:48 przez JimJoy (--- temu)
wolf480
[10] Użytkownik
Ja wiem najlepiej !
        13217169
Dołączył: 04 Listopada 2009
Zawód: C++ coder
Wiek: 25
 Czwartek, 11 Sie 11r, godz. 16:04     #34658   
Jakiego programu używasz?
Czym dekompilujesz model?
Przy kompilacji modelu używasz tego pliku QC, który powstał w wyniku dekompilacji?
Zmieniasz rozmieszczenie elementów na teksurze?
JimJoy
[10] Użytkownik
Niemowa
      34007834
Dołączył: 09 Sierpnia 2011
Miasto: ...
Zawód: ...
Wiek: 27
 Czwartek, 11 Sie 11r, godz. 17:43     #34659   
Autodesk 3D Studio Max 2009
Mdldec.exe (tak, ten z HLMV)
Tak, tylko zmieniona nazwa smd i modelu
Nie, tylko dodaje 1/2 elementy

Kiedyś się bawiłem modelami w Softimage|XSI ale nie mogłem go nigdzie znaleźć , a sam często zmieniam dyski (ach te wirusy)
Nigdy się w nim nie spotkałem z takim problemem
Exportowało jako flat i po kompilacji był normalnie smooth

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Przewertowałem wszystkie znalezione poradniki ale w żadnym nic nie ma o wygładzaniu...
Post edytowany: 3 razy, ostatnio Czwartek, 11 Sie 11r, godz. 18:23 przez JimJoy (--- temu)
wolf480
[10] Użytkownik
Ja wiem najlepiej !
        13217169
Dołączył: 04 Listopada 2009
Zawód: C++ coder
Wiek: 25
 Piątek, 12 Sie 11r, godz. 07:15     #34660   
1.Spróbuj skompilować świeżo zdekompilowany pokeball bez tych dodatkowych elementów, i zobacz czy dalej ma smootha.
2.Jak wyeksportujesz zmodyfikowany pokeball do SMD, spróbuj go spowrotem zaimportować do programu, i zobacz czy dalej ma smootha.
JimJoy
[10] Użytkownik
Niemowa
      34007834
Dołączył: 09 Sierpnia 2011
Miasto: ...
Zawód: ...
Wiek: 27
 Piątek, 12 Sie 11r, godz. 14:09     #34661   
wolf480:
1.Spróbuj skompilować świeżo zdekompilowany pokeball bez tych dodatkowych elementów, i zobacz czy dalej ma smootha.

Nic się nie zmienia

wolf480:
2.Jak wyeksportujesz zmodyfikowany pokeball do SMD, spróbuj go spowrotem zaimportować do programu, i zobacz czy dalej ma smootha.

Ano nie jest
Sprawdzone na wszelki wypadek kilka razy
wolf480
[10] Użytkownik
Ja wiem najlepiej !
        13217169
Dołączył: 04 Listopada 2009
Zawód: C++ coder
Wiek: 25
 Piątek, 12 Sie 11r, godz. 18:46     #34662   
Czyli smooth znika przy eksporcie do SMD.
To teraz otwórz notatnikiem SMD oryginalnego pokeballa i tego twojego przerobionego, i porównaj czym się różnią.
Wiem, to bez sensu, ale nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Ewentualnie możesz wkleić zawartość obu SMD na wklejto.pl i dac tu linki.
JimJoy
[10] Użytkownik
Niemowa
      34007834
Dołączył: 09 Sierpnia 2011
Miasto: ...
Zawód: ...
Wiek: 27
 Sobota, 13 Sie 11r, godz. 02:02     #34663   
a jaki ma sens oglądać koordynaty tekstur?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dziwne...
Przełożyłem informacje o nowej teksturze na sam początek i wszystko wysmoothowało...
Wcześniej tylko tą teksture
to teraz inne pytanie...

ŁAT DE FAK?!?
Post edytowany: 3 razy, ostatnio Niedziela, 14 Sie 11r, godz. 06:54 przez JimJoy (--- temu)
wolf480
[10] Użytkownik
Ja wiem najlepiej !
        13217169
Dołączył: 04 Listopada 2009
Zawód: C++ coder
Wiek: 25
 Niedziela, 14 Sie 11r, godz. 07:23     #34665   
Nie ważne czemu. Ważne że działa.
Wystarczy zapamiętać że informacje o nowej teksturze zawsze muszą być na początku.
JimJoy
[10] Użytkownik
Niemowa
      34007834
Dołączył: 09 Sierpnia 2011
Miasto: ...
Zawód: ...
Wiek: 27
 Niedziela, 14 Sie 11r, godz. 08:07     #34666   
a co miałbym zrobić jakbym edytował model np człowieka a nie zmieniał tekstur?
tam już nie mam co przenieść
musi być w tym posranym programie jakaś opcja wygładzenia bez dodawania vertexow
Dexter
[35] Moderator
Ja wiem najlepiej !
      2891092
Dołączył: 12 Kwietnia 2007
Miasto: Wałcz
Zawód: Hl1,Hl2 C++ Coder
Wiek: 24
 Niedziela, 14 Sie 11r, godz. 09:20     #34667   
Albo exporter do dupy
JimJoy
[10] Użytkownik
Niemowa
      34007834
Dołączył: 09 Sierpnia 2011
Miasto: ...
Zawód: ...
Wiek: 27
 Niedziela, 14 Sie 11r, godz. 11:14     #34668   
exporter mam jedyny dostępny do 3ds max 2009...
wolf480
[10] Użytkownik
Ja wiem najlepiej !
        13217169
Dołączył: 04 Listopada 2009
Zawód: C++ coder
Wiek: 25
 Niedziela, 14 Sie 11r, godz. 11:22     #34669   
Daltego ja jak robię coś koło modeli to tylko notatnikiem
JimJoy
[10] Użytkownik
Niemowa
      34007834
Dołączył: 09 Sierpnia 2011
Miasto: ...
Zawód: ...
Wiek: 27
 Niedziela, 14 Sie 11r, godz. 17:14     #34672   
bla bla bla
wątpię żebyś wiedział gdzie dać jakiekolwiek koordynaty żeby to jakoś wglądało

Zdania zaczyna się dużą literą, kończy kropką a łączy przecinkiem. Za trudne do zrozumienia??
Lizard.


Czepiasz się.
Postaram się zapamiętać.
Post edytowany: 2 razy, ostatnio Poniedziałek, 15 Sie 11r, godz. 16:01 przez JimJoy (--- temu)
Morgan
[10] Użytkownik
Ma zadatki na pisarza
      13244511
Dołączył: 24 Czerwca 2010
Miasto: Częstochowa
Zawód: Level designer
Wiek: 26
 Poniedziałek, 15 Sie 11r, godz. 01:15     #34673   
Żebyś się nie zdziwił ...
Bukier 66 <\--------__/> Loading...
wolf480
[10] Użytkownik
Ja wiem najlepiej !
        13217169
Dołączył: 04 Listopada 2009
Zawód: C++ coder
Wiek: 25
 Poniedziałek, 15 Sie 11r, godz. 07:14     #34675   
JimJoy:
bla bla bla
wątpię żebyś wiedział gdzie dać jakiekolwiek koordynaty żeby to jakoś wglądało

Bo ja nie pracuję nad wyglądem modeli, tylko nad ich działaniem.
A do parentowania trójkątów do kości i kości do kości notatnik się świetnie nadaje.
Ale i to rzadko robię - najwięcej to edytuję QC.
JimJoy
[10] Użytkownik
Niemowa
      34007834
Dołączył: 09 Sierpnia 2011
Miasto: ...
Zawód: ...
Wiek: 27
 Środa, 17 Sie 11r, godz. 03:17     #34680   
Dobra mniejsza o to bo się kłótnia zaraz zacznie...

Chodzi mi o to że chciałbym wiedzieć jak w tym programie mogę nadać smootha bez dodawania vertexow.
Ma ktoś taką wiedzę?
wolf480
[10] Użytkownik
Ja wiem najlepiej !
        13217169
Dołączył: 04 Listopada 2009
Zawód: C++ coder
Wiek: 25
 Środa, 17 Sie 11r, godz. 08:22     #34681   
Może poszukaj jakiejś instrukcji, tutoriala, albo forum o tym programie.
Tu możemy ci najwyżej pomóc w exporcie i kompilacji modeli.
JimJoy
[10] Użytkownik
Niemowa
      34007834
Dołączył: 09 Sierpnia 2011
Miasto: ...
Zawód: ...
Wiek: 27
 Środa, 17 Sie 11r, godz. 22:43     #34685   
No właśnie szukałem i niezbyt wiele z tego wyszło...
A napisałem tutaj bo jak przyuważyłem kilka osób korzysta z późniejszych wersji tego programu.
Na wszystkich forach pisało tylko o mesh smooth i smoothing group ale to wygładza model dodając mu nowe pola.
Mi chodzi o efekt który można zauważyć przy hlmv gdy obejrzymy flat a potem smooth.....
Lizard
[45] Redaktor
Administracja
      7513000
Dołączył: 01 Kwietnia 2008
Miasto: Bydgoszcz
Zawód: Technik Informatyk
Wiek: 26
 Środa, 17 Sie 11r, godz. 23:31     #34686   
Wybierałeś tryb renderowania w hlmv ?
JimJoy
[10] Użytkownik
Niemowa
      34007834
Dołączył: 09 Sierpnia 2011
Miasto: ...
Zawód: ...
Wiek: 27
 Czwartek, 18 Sie 11r, godz. 03:12     #34687   
Nie rozumiem...
Jeśli chodzi ci o tryb widoku to zawsze na texture shaded

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jeszcze jakieś pomysły?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Czy na serio nikt nie wie jak wygładzić ten cholerny model?
Post edytowany: 3 razy, ostatnio Poniedziałek, 22 Sie 11r, godz. 23:32 przez JimJoy (--- temu)
wolf480
[10] Użytkownik
Ja wiem najlepiej !
        13217169
Dołączył: 04 Listopada 2009
Zawód: C++ coder
Wiek: 25
 Wtorek, 23 Sie 11r, godz. 06:15     #34700   
To jest kwestia twojego edytora. Możliwe że on nie obsługuje tego smootha który jest dostępny w SMD, albo poprostu jeszcze tej opcji nie znalazłeś.
JimJoy
[10] Użytkownik
Niemowa
      34007834
Dołączył: 09 Sierpnia 2011
Miasto: ...
Zawód: ...
Wiek: 27
 Wtorek, 23 Sie 11r, godz. 07:21     #34701   
No właśnie 1 rzecz mnie dziwi
Jak bawiłem się innym modelem (chidori_charge z naruto moda) to automatycznie go wygładzało po jakiejkolwiek edycji
Teraz to całkiem mnie zagiął ten program...

Mówisz że to kwestia edytora
Skoro tak twierdzisz to podrzuć mi jakiś sprawdzony którym będę mógł to zrobić
wolf480
[10] Użytkownik
Ja wiem najlepiej !
        13217169
Dołączył: 04 Listopada 2009
Zawód: C++ coder
Wiek: 25
 Wtorek, 23 Sie 11r, godz. 12:18     #34702   
O, używasz 3ds maxa? W takim razie lepszego edytora chyba nie znajdziesz... Może po prostu nie wiesz jeszcze gdzie jest ta opcja do wygładzania? A może zły plugin do exportu? Nie wiem.
Popytaj Dextera i Trigeta, oni tego używają.
JimJoy
[10] Użytkownik
Niemowa
      34007834
Dołączył: 09 Sierpnia 2011
Miasto: ...
Zawód: ...
Wiek: 27
 Wtorek, 23 Sie 11r, godz. 13:11     #34704   
Właśnie przez poradnik Trigeta zacząłem się bawić modelami
A tak apropo 3ds'a
Która wersja jest że tek to ujmę "dla blondynki"?
Aż tak trudno nie łapie ale niektóre rzeczy trzeba mi dobitnie tłumaczyć
> 1 <
 
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą brać udział w dyskusji
 
Powered by LDU 604 Czas generowania strony: 0.302 sek
SQL : 0.01 sek - zapytań: 54 - średnio: 0.00018 sek
Top